OffNews.bg

САЩ настояват за възможно най-бързото приемане на Финландия и Швеция в НАТО

САЩ твърдо подкрепят възможно най-бързо приемане на Швеция и Финландия в НАТО, обяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, предаде Ройтерс. 

По време на посещение в Турция, която към момента е против включването на Швеция в пакта, Блинкен заяви, че САЩ приветства стъпките на Финландия и Швеция към изпълняване на поетите ангажименти в тристранния им меморандум с Турция от миналата година. "Приветстваме тези стъпки и ги смятам за много значими", посочи той.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че преди годишната среща на НАТО през юли Швеция трябва да положи още усилия, за да получи турското съгласие за приемането ѝ.

Анкара смята, че скандинавската страна осигурява убежище и подкрепа за дейци на смятаната за терористична Кюрдска работническа партия. Чавушоглу обаче потвърди, че тристранният диалог между Турция, Финландия и Швеция ще бъде възстановен, след като миналия месец бе прекъснат заради антимюсюлмански протести в Стокхолм.

Чавушоглу очаква американската администрация официално да информира Конгреса относно искането на Анкара да закупи изтребители F-16 за 20 млрд. долара. Според Чавушоглу е несправедливо поръчката да зависи от позицията на страната му относно присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО:

"Не е правилно и не е честно от членството на две страни в НАТО да зависи нашата покупка на изтребители F-16. Това са две различни теми с различни условия. Не е възможно да се поставят такива предварителни условия пред нашата покупка. Смятам, че е от критична важност Турция и САЩ да имат единна позиция по този въпрос".