OffNews.bg

Съдебен лекар опроверга версията за взрив на борда на египетския самолет

Главният съдебен лекар на Египет опроверга версията, според която е имало взрив на борда на египетския самолет на Egyptair, преди да падне в Средиземно море. 

По-рано днес египетски съдебен лекар обяви, че малкият размер на тленните останки навежда на мисълта за експлозия.

Според главния съдебен лекар всичко съобщено е вярно, но това са предположения, които не са на съдебно-медицинските власти. 

Когато падне самолет, задължително в един или друг момент има експлозия, която го разбива. Няма значение дали експлозията ще стане във въздуха - в резултат на авария или на престъпно действие - или когато се сблъска с водната повърхност след падане от 11 км височина, което не означава, че е имало експлозия във въздуха, подчерта той.

Версиите за инцидента продължават да са противоречиви. Според египетските власти самолетът не е сменил рязко посоката си, както беше обявено първоначално. Според френски разследващи пък пилотът на самолета е осъществил връзка с въздушния контрол на Египет секунди преди катастрофата. Египетските власти обаче отричат това да е било така. Тяхната версия е, че самолетът Airbus A 320 е бил обект на терористичен акт. Френските разследващи не потвърждават тези твърдения.

Съдебни лекари взеха днес ДНК проби от роднини на жертвите от катастрофата, за да идентифицират тленните останки от самолета.