OffNews.bg

Руснаците се опитват да обкръжат Бахмут, украинската армия засилва натиска при Креминна

Силите на руската армия се опитват да обкръжат атакувания от седмици Бахмут, съобщава War Mapper в Туитър. „Руските сили са се придвижили северно от Бахмут, поемайки пълен контрол над населенот място Бахмутске. Прихородне в момента е обект на бойни действия“, съобщиха в събота сутринта военните блогъри. При увеличаване на картата се вижда, че руснаците са влезли в източната част на Прихородне. Военнослужеща от ВСУ с позивна „Вещица“ обяви във видео в Телеграм, че украинската армия контролира напълно ситуацията в самия Бахмут независимо от ожесточените боеве през последните два дни.

A map of the approximate situation on the ground in Ukraine as of 00:00 UTC 07/01/23. pic.twitter.com/LBp3txUjJh

— War Mapper (@War_Mapper) January 7, 2023

„Вещица“ съобщава любопитна, както я нарича самата тя, новина. Руснаците са изтеглили от фронтовата линия в Бахмут частите на ЧВК „Вагнер“ и на нейно място са вкарали редовна руска войска. Това според украинката показва, че Русия си е определила някакъв дедлайн да превземе града преди да се спуснат големите студове. Колега на вещица разказва, че в Бахмут примирие няма, боевете се водят 24 часа в денонощието, руснаците ту настъват, ту отстъпват, давайки огромни жертви. „И при нас не е лесно“, признава „Вещица“.

Навръх 7 януари, когато руснаци и украинци отбелязват Рождеств, най-ожесточените боеве между украинските и руските части са в района на грас Креминна в Луганска област, съобщава британското министерствон а отбраната.

„В течение на последните три седмици битките около Креминна се концентрираха в силно залесен терен западно от града. Тъй като иглолистните гори дори през зимата осигуряват известно прикритие срещу наблюдение от въздуха, и двете страни имат вероятно проблеми с насочването на артилерийския огън. Както е обичайно за бойни действия в горска местност, битката в голяма степен се свежда до сблъсъци на пехотата, често на къса дистанция, съобщава ежедневният бюлетин на разузнаването.

Руските командири вероятно гледат на боевете в района на Креминна като заплаха за десния фланг на участъка от фронта в близост до Бахмут, който считат за ключов за бъдещата офанзива с цел превземане на останалата част от Донецка област.

Според донесенията на един от авторитетните руски военни блогъри, „Рибар“, ситуацията в Рождественската нощ е изглеждала по следния начин: