OffNews.bg

Руснаците остават без IPhone. Още западни компании напускат

Все повече западни компании се изтеглят от Русия заради агресията над Украйна, съобщават информационните агенции.

Apple обявява спиране на продажбите на всички продукти в Русия. "Ние сме дълбоко загрижени за руската инвазия в Украйна и сме с всички хора, които страдат в резултат на насилието", се казва в изявление на Apple.

Петролният гигант ExxonMobile прекратява дейността си в Русия заради инвазията в Украйна, обяви компанията. Решението се отнася и до излизането от съвместните дружества с Роснефт, включително и от един от най-големите петролни и газови проекти в Русия „Сахалин 1“. Компанията прекратява инвестициите си в нови проекти в Русия, се казва още в съобщение от централата.

Австрийският петролен концерн OMV окончателно се отказа от участие в два проекта за добив на природен газ в Сибир, съобщи ръководството му. Прекратяват се преговорите с „Газпром“ за закупуването на близо една четвърт от акциите на добивната компания в Сибир. OMV ще преразгледа и участието си в газопровода „Северен поток 2“, чието лицензиране Германия спря заради руското нападение над Украйна.

Американският авиогигант „Боинг“ преустановява доставките на резервни части за Русия и прекратява голяма част от дейността си там. Компанията замрази и тренировъчната си дейност в Москва.

Спортният гигант Nike обяви, че спира онлайн продажбите на продуктите си в Русия, защото "не може да гарантира доставката на стоки до клиентите". Производителят на маратонки публикува съобщението на руския си уебсайт, пренасочвайки потребителите към офлайн магазините на марката. 

Преди дни от Русия излязоха автомобилните производители "Дженерал Мотърс" и "Фолксваген".