OffNews.bg

Руснаците настъпват в съотношение 7:1 към Авдиивка, скупчват още по-голяма армия на Ореховското направление

Руснаците тази вечер започнаха голяма атака. Съотношението на силите е едно към седем, разказва представителят на Трета щурмова бригада Александър Бородин пред изданието Liga.net.

Върви постоянно настъпление на различни участъци. Това са 2 руски настъпващи армии, около 7 бригади, обяснява Бородин.

Според него на украинските военни е дадена заповед да удържат позициите си.

Втори авторитетен източник обаче твърди, че украинската армия се изтегля от Авдиивка. Американският вестник Уошингтън пост се позовава на свои източници от ВСУ, според които вече е започнало частично изтегляне. Последният украински пост вероятно ще стане разрушеният коксохимически завод, смята The Washington Post.

Ако руснаците овладеят Авдиивка, това ще е най-големият им успех след проваленото украинско контранастъпление в началото на лятото на 2023 г.

Авторитетният кореспондент на германския вестник BILD Юлиан Рьопке също съобщи, че Украйна е започнала изтегляне от Авдиивка, а окупантите прииждат от всички страни. Да се надяваме, че украинските войски ще успеят да се изтеглят навреме, пише Рьопке.

Официалните украински власти все още не са коментирали ставащото в Авдиивка.

Градът има важно стратегическо значение във войната на Русия срещу Украйна, защото е на височина над Донецк, където са основните сили на окупантите. По този начин той задържа значителни руски сили.

Положението е още по-лошо на Запорожкото направление, заяви говорителят на оперативно-стратегическата групировка "Таврия" Дмитрий Лиховий. 

"Групировката, която врагът е концентрирал на Ореховското направление за последните няколко дней или седмици по своите размери превъзхожда групировката, която сега е задействана на Авдиивското направление. И очевидно те не са дошли тук на разходка", коментира Лиховий.

Пробив на Ореховското направление би означавал пряка заплаха за Запорожие, един от големите украински градове.