OffNews.bg

Руските мъже търсят в Google `Как да напусна Русия?` в очакване на референдум и мобилизация

Анонсите в руските и украинските социални мрежи и новинарски портали на новината за предстоящо във вторник вечерта обръщение на президента на Русия Владимир Путин към народа изкриви графиките на търсачката на Google. Наред със запитвания като „путин обръщение днес“ рязък ръст отбеляза изразът „Как да се махна от Русия“ (Как уехать из России).

Търсенето на идеи от Google за възможностите за напускане на Руската федерация имаше няколко пика през последната седмица – на 13, 17 и 18 септември, но дори на техния фон във вторник вечерта има видим пик.

Графиката отразява безпокойството на руското общество от това, което ще им донесат през следващите дни решенията на Кремъл за провеждане на референдуми в окупираните украински територии в районите на Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон и очакваното решение за мобилизация на годните да носят оръжие мъже.

Заради очакването, че може да бъде обявена мобилизация се появиха информации в социалните мрежи за очаквано пълно или частично обявяване на военно положение в страната или отделни нейни гранични райони с едновременно забрана за напускане на Русия за мъже на възраст от 18 до 60 години.