OffNews.bg

Руски военкор: За ВСУ България размрази завод за производство на 122-мм снаряди

Телеграм каналът на руския военен кореспондент Поддубний Z/O/V съобщава, че България е увеличила производството на боеприпаси за нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) като е разконсервирала производствени мощности в Костенец.

Става дума за 122-милиметрови снаряди.

Възстановяването на спрения отдавна военен завод се е случило в рамките на програма на страните от НАТО за осигуряване на ВСУ с достатъчно боеприпаси от съветски образци, уточнява  Поддубний Z/O/V.

Преди три дни за възстановеното производство на 122-милиметрови изстрели в Костенец, писа и Ню Йорк Таймс. 

Реномираното издание съобщава, че заводът е спрял производството им през далечната 1988 г., когато е ясно, че приближава краят на Студената война.

"Инвазията на Русия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветските времена в критично важни материали, докато Западът се опитва да достави на Украйна мунициите, от които се нуждае, за да спре нападението на Москва. И така през януари, 35 години след като последните 122-милиметрови снаряди напускат завода в „Терем“, компанията възобнови производството", пише Ню Йорк Таймс, уточнявайки, че малките градове в България, в които до голяма степен населението е проруски настроено, само на пръв поглед изглеждат като стълбове на отбраната на Украйна.

Всъщност още на 19-и януари военният министър Димитър Стоянов обяви, че в Костенец се открива "нов цех за производство на военна продукция, която е особено търсена".

„Това ще даде тласък на развитието на „ТЕРЕМ-Цар Самуил“ ЕООД и на групата „ТЕРЕМ – Холдинг“ ЕАД, но още по-важно е, че се откриват работни места“, отбеляза той. Според Стоянов с откриването на нови производствени мощности на територията на държавното дружество, то може да стане най-голямото предприятие в региона.

Управителят на „ТЕРЕМ-Цар Самуил“ Иван Стоянов също посочи, че "търсенето на подобна военна продукция е голямо, а дружеството има сключени договори, които изпълнява и продължава да разширява и модернизира производството си, а работните заплати се увеличават".