OffNews.bg

Руската пропаганда след Херсон: Армията ни е малка, не очаквахме 50 държави срещу нас

Оттеглянето на руската армия от окупирания Херсон е довело до промяна в изказа и разказа на водещи пропагандисти от средите на руската телевизионни водещи като Олга Скабеева и Маргарита Симонян, показва мониторинг на медийните изяви на двете амазонки на руската пропагандна машина. Скабеева директно заяви в своето шоу „60 минути“ в ефира на „Россия 1“, че армията на Москва не е била готова за тази война.

Никой не се е готвил за такава война, никой не е очаквал такава голяма световна война, никой не вземаше предвид, че всички тези 50 страни ще се, извинявайте за жаргона, впишат (застъпят, б. р.) за Украйна“, изплака желязната и жестока понякога до този момент водеща в опит да обясни неуспехите на руската армия на фронта през последните седмици и особено сдаването на Херсон.

Скабеева: "Никто не рассчитывал, что 50 стран впишутся за Украину".

Похоже, народ аккуратно готовят к очередным, не самым приятным решениям ???? pic.twitter.com/OcMcq84uTf

— Юстас Алексу (@Vladimi03721352) November 13, 2022

По думите на водещата, руската армия, която вървеше с определението „втората армия в света“, е малобройна за такова мащабно военно противостоене. „Армията ни не е голяма и не е предвидена за такива грандиозни войни“, отбеляза водещата.

Изявата на Олга Скабеева променя драстично тона и съдържанието на разказа за войната, който Кремъл представя на руското общество. До този момент официалното медийно отразяване на военните действия в Украйна до Харковското контранастъпление на ВСУ беше в духа на възхвала на високия боен дух, несломимата военна мощ и непобедимостта на руската армия, наследник на славната съветска армия, победила Хитлеровия фашизъм.

Сред първите щикове на информационния фронт бяха Скабеева, водещият Владимир Соловьов и колежката им Маргарита Симонян, главен редактор на „Russia Today“. Самата Симонян обяснява през последните дни на своите над 500 хиляди абонати в Телеграм с цитати от Кутузов поражението на армията и пропагандата в Херсон.

„Докато я има армията, има надежда с чест да завършим войната. Със загубата на армията не само Москва – цялата Русия ще бъде изгубена. Заменете сега думата Москва с думата Херсон и може да ви стане по-понятно“, обръща се към аудиторията, която все повече критикува руската тактика и самата война, Симонян.

„Знам със сигурност, че това решение не е било лесно за никого. Нито за тези, които са го вземали, нито за нас, които разбирахме, че ще стане така и въпреки всичко се молехме да не става. Защото алтернативата беше една – да натръшкаме в голата степ групировката, да я затрупаме с телата на мобилизирани и да отворим пътя към Крим. Нима така щеше да е по-добре?“, опонира с критиците в канала си пропагандистката и компенсира последователите си информация, че хранителните банки във Великобритания за първи път от десетилетия са свършили продуктите в хранителните банки, а хората, които търсят безплатна храна, били повече от хората, които дават безплатно продукти за хранителните банки.

Със силно променен тон е и военният кореспондент Алексанъдр Коц, който заяви в канала си в Телеграм след сдаването на Херсон, че ходът на т. н. Специална военна операция в Украйна е „разкрил самоизмамата и имитацията на реалната работа в Русия“. „Стана ясно колко много самозалъгване е имало в нашата страна, презентации, вместо реална работа, имитации, вместо дела. Биатлони, вместо разработки на наши battle drill (бойни тренировки). „Отстъпления се случват, борбата продължава“, опитва се да вдъхне кураж Коц.