OffNews.bg

Руската мафия пуска пипала в Германия

Руската мафия разширява разпространението и влиянието си в Германия, съобщи Федералната криминална полиция, която и преди е предупреждавала, че се очакват загуби за милиарди евро от организирана престъпност.

Смятаме, че руско-евразийската организирана престъпност е движеща сила - съобщи шефът на полицията Холгер Мюнч пред вестник „Ди Велт“ - В момента се разширява на Запад.

В допълнение руските мафиоти вече извършват престъпления, които не бяха характерни за тях в миналото - като грабежи и кражби от магазини.

Има възможност за огромни загуби, допълни Мюнч, пояснявайки, че генезисът на криминалните групировки в миналото започва от затвори и лагери на ГУЛАГ по времето на Сталин в Съветския съюз. И до днес руската мафия вербува "нови кадри" в изправителни центрове и затвори.

Мюнч съобщава, че 10 процента от затворниците в немските затвори са рускоговорящи и това е „голям потенциал за вербуване“.

Федералната криминална полиция изчислява, че между 20 000 и 40 000 души в Германия вероятно са свързани с руската мафия, като пояснява, че числото може и да е по-голямо, защото част от престъпленията никога не се съобщават.

Голяма част от руските престъпници отиват в Германия, търсейки убежище - това налага полицията да си сътрудничи с Федералния офис по миграция и бежанци.

Същевременно Мюнч предупреждава, че бежанците и търсещите убежище често стават жертва на престъпления и атаки.