OffNews.bg

Руската армия отстъпва и край Северодонецк след нов погром

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са успели да преминат в настъпление на две места край Северодонецк. Руските нашественици се оттеглят от селищата Горни и Сиротино, където са претърпели значителни загуби.

Това съобщи председателят на регионалната военно-гражданска администрация в Луганск Сергей Гайдай.

"Артилерийският обстрел причини щети на девет къщи в Горни и шест в Золотое. Щурмувайки общината в Горни, руснаците бяха принудени да отстъпят, както и в района на Сиротино близо до Северодонецк. Загубите на противника са многобройни", отбеляза ръководителят от региона.

Според него през деня на 16 май украинските защитници са отбили 11 атаки в района на Луганск и са унищожили голям брой вражеска техника. По-специално ВСУ са поразили зенитно-ракетната система "Toр", пет танка, шест артилерийски системи, 12 единици бойни бронирани машини и един автомобил.

Също така украинските части за противовъздушна отбрана са свалили щурмови самолети Су-25 и три безпилотни летателни апарата от типа Орлан-10 на руската армия.

В същото време продължава настъплението на руската армия в Източната оперативна зона. Основните усилия на противника бяха съсредоточени в региона на Донецк.