OffNews.bg

Русия засекретява имената на загиналите в Макеевка, страхува се Украйна да не използва роднините им за пропаганда

Русия засекретява имената на загиналите при украинската атака срещу Макеевка мобилизирани от съображения, че близките на загиналите може да бъдат използвани от службите на Украйна в пропагандна война, съобщи "Инсайдър".

Военният комисар на Самарска област в Русия Алексей Вдовин, цитиран от местни медии обясни причините, заради които е била наложена забрана за публикуването на списъците на на загиналите и ранените на 1 януари 2023 г. в Макеевка в окупираната Донецка област на Украйна.

Формално Вдовин се позовава в частност и на закона за защита на личните данни. Не това, обаче е основният аргумент. Според комисаря със засекретяването на имената се цели е "защитата на роднини на военнослужещи, които могат да станат обект на провокации, информационни атаки и други посегателства от чужди разузнавателни служби".

"Цялата налична информация във военните комисариати се съобщава лично на членовете на семейството на военнослужещия: или при личен контакт, или чрез уведомление от служители на военния комисариат", каза Алексей Вдовин пред руски репортери.

На 1 януари в нула и една минута московско време украинската артилерия атакува мястото за временно разполагане на военнослужещи в Макеевка. При атакта, осъществена със системи за реактивен залпов огън HIMARS загинаха между 89 (колкото са официално обявените от Москва) и няколкостотин мобилизирани. Към момента на атаката срещу сградата на училището, в което са били настанени запасняците и, където е имало и складирани боеприпаси, е имало около 600 души. От сградите на учебното заведение не е останал камък върху камък, но Русия твърди, че жертвите са само 89.