OffNews.bg

Русия вкара в обращение термина 'гражданска война' за бойните действия в Украйна

Русия е готова да продължи преговорите с Украйна за постигане на мирно споразумение и прекратяване на "гражданската война" в страната. Това заяви в Мозамбик председателят на Съвета на федерацията - горната камера на парламента на Руската федерация - Валентина Матвиенко, цитирана от агенция „Интерфакс“.

Ако не е еднократно солово изпълнение на Матвиенко, използването на термина „гражданска война“ за ожесточените бойни действия в Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари може да означава завой в риториката на Кремъл и опит за ново обяснение на света за случващото се в Украйна, представяно досега като специална военна операция. Към момента в Русия е инкриминирано дори използването на думата война за назоваване на въоръжения конфликт в Украйна. По дефиниция, например на четиритомния речник на руския език на Руската академия на науките, гражданската война е „крупномащабно въоръжено противостоене между организирани групи вътре в една държава или, по-рядко, между нации, влизащи в състава на някога единна обединена държава“.

Валентина Матвиенко е направила изявлението пред домакина си, председателя на парламента на Мозамбик Ешперанца Биас. Русия води в момента активна политика и двустранни преговори с редица африкански държави, за да подготви африканска инициатива за искане на отмяна на санкциите срещу Руската Федерация, наложени заради нахлуването й в Украйна. В Мапуто Матвиенко предаде на Ешперанца Биас футболни топки, конструктори, играчки и бейзболни шапки, представени като хуманитарна помощ за децата на Мозамбик.

„Отворени сме за преговори. Нуждаем се от дипломатически, мирни решения, но това изисква волята на двете страни. Готови сме за преговори, за подписване на споразумение, което ще сложи край на гражданската война в Украйна и ще доведе до мир, но не виждаме такава реакция от Киев “, казва Матвиенко.

Още в началото на годината Русия опипваше почвата за гражданска война в Украйна. Така например в края на януари прес секретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че заплахите за изключване на Русия от международната банкова система за разплащания SWIFT „може да доведе до възобновяване на гражданската война в Украйна от страна на Киев.“ До началото на необявената официално пълномащабна война на Русия срещу Украйна под термина гражданска война руската пропаганда разглеждаше конфликта в Донбас.