OffNews.bg

''Русия развива ядрената триада'': Путин плаши с първите пускови установки на SARMAT с нова тежка ракета, обеща три нови подводници

Русия ще продължи да развива ядрената си триада. Тази година на бойно дежурство ще застъпят първите пускови установки на ракетния комплекс "Сармат", наричан на Запад "Сатана II", с нова тежка ракета. Ще продължим серийното производство на хиперзвуковите комплекси с въздушно базиране "Кинжал" и ще започнем масови доставки на хиперзвуковите ракети с морско базиране "Циркон".

Това съобщи руският президент Владимир Путин в обръщението си към военните ветерани по случай днешния Ден на защитника на отечеството, предаде Ройтерс. 

Руският президент заяви, че с приемането в състава на флота на атомната подводница "Император Александър III" от проекта "Борей-А", дялът на съвременните оръжия и техника в морските стратегически ядрени сили ще достигне 100%. Путин също така обеща, че в близките годините ще бъдат произведени още три подводници в рамките на същия проект. 

Той се обърна към участниците в т.нар. "специална военна операция", като за пореден път повтори тезата си, че анексираните украински територии исторически принадлежат на Русия.

"Сега нашите бойци героично се сражават с неонацизма, пуснал корени в Украйна. Защитават нашите хора на нашите исторически територии", каза Владимир Путин.