OffNews.bg

Русия продължава да атакува Азовстал, въпреки заричанията си

Руските сили продължават да нападат огромния завод "Азовстал", където са се укрепили украинските бойци в южния пристанищен град Мариупол, заяви украинският президентски съветник Олексий Арестович, цитиран от Ройтерс.

По-рано Москва обяви, че руските войски ще се оттеглят на безопасно разстояние и ще позволят на цивилните да напуснат завода. Това дори "нареди" президентът Владимир Путин на военния министър Сергей Шойгу преди празниците.

"Врагът продължава да атакува отбраната ни в района на завода "Азовстал", използвайки самолети, артилерия и танкове и опитвайки се да напредне с помощта на щурмови групи, в нарушение на заповедта на върховния си главнокомандващ", каза Арестович във видеообръщение.

Русия е изстреляла ракети по цели близо до два града във Виницка област, Централна Украйна. Петима души са загинали, а 18 са ранени, съобщи областната украинска прокуратура. Мишена на ударите е била транспортна инфраструктура в района на градовете Жмеринка и Козятин.

"Врагът се опитва да удари критична инфраструктура", каза областният управител Борзов във видеообръщение в чат приложението Телеграм.

Украинското министерство на отбраната заяви, че руските атаки на изток продължават, но са отблъснати.

Говорител на ведомството каза, че руските сили са опитали да пробият отбраната на градове като Рубижне, Попасна, Северодонецк, Мариинка и Авдеевка, и се опитва да напредне от град Изюм към Барвинкове и Славянск.