OffNews.bg

Русия препоръча на туроператорите да заменят България с други дестинации

Ростуризъм, руската федерална агенция по туризма, препоръча на туроператорите да заменят България с други дестинации, съобщи ТАСС.

Препоръката е дадена във връзка със затварянето на българското въздушно пространство за руските авиопревозвачи и огледалното затваряне на въздушното пространство на Русия за българските, включително и за транзитните полети.

При сегашната ситуация посещението на България от руски туристи с директни полети от 26 февруари не е възможно, отбелязват от министерството. Гражданите, закупили турове до България, имат право да кандидатстват на мястото на покупката за тяхната подмяна или разсрочване на пътуването.

Организираните туристи, които са в България, трябва да се свържат с туроператора си, за да уговорят маршрут за връщане до Русия. Самостоятелните туристи, пребиваващи в България, трябва да се свържат с представителите на авиокомпанията, за чиито полети е закупен двупосочен билет, а в случай на затруднения да се свържат с Руското консулство в България. Туристите също трябва да се регистрират в приложението "Външен помощник" на руското външно министерство, подчертават в Ростуризъм.

В момента Ростуризъм съвместно с Министерството на транспорта, Федералната агенция за въздушен транспорт и руското външно министерство изготвя списък на туристите, които не могат да летят до Русия от България, за да организират завръщането си у дома.

„Призоваваме туристите, които изпитват затруднения да се върнат в Русия от други страни, да се регистрират в приложението Foreign Assistant на руското външно министерство. Освен това, ние молим туристите да се свържат с горещата линия, стартирана от Ростуризъм заедно с ONF и Фондация Росконгрес, като се обадите на 8 ( 800) 200-34-11. Линията работи всеки ден от 08:00 ч. московско време до 20:00 ч. московско време, разговорът е безплатен“, допълват от ведомството.

По данни на Асоциацията на туроператорите на Русия в момента в България почиват между 300 и 500 руски граждани.