OffNews.bg

Русия предупреди за заплаха от мини в Черно море

Русия предупреди, че морските мини, които украинците са разположили в Черно море срещу нейната "военна операция", могат да бъдат отнесени от теченията чак до проливите Босфор и Средиземно море.

Според руската страна става въпрос за около 420 мини.

„След началото на руската специална военна операция украинските военноморски сили разположиха бариери от мини около пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни“, се казва в изявление на службата за сигурност на ФСБ. Мините са стари, произведени са през първата половина на 20. век. Бурите са скъсали държащите ги към дъното котви и сега някои от тези мини се носят свободно в западната част Черно море, изтласкани от вятъра и теченията, се казва в съобщението. Предвид посоката на теченията "не е изключено изплуването на мините към Босфора и след това към Средиземно море".

След като започна офанзивата си на 24 февруари, Русия получи контрол над големи части от черноморското крайбрежие на Украйна.

В същото време главният редактор на портала BlackSeaNews и съосновател на Украинския институт за стратегически изследвания в Черно море Андрий Клименко написа във Facebook, че мините са поставени от руската страна, пише руската редакция на Би Би Си.

По-рано в социалните мрежи бе разпространено писмо, за което се твърди, че е от капитан в пристанище в Сочи, в което се съобщава за 420 мини на подходите към Одеса, Черноморска, Очаково и Южни, които са се откъснали по време на последната буря и застрашават безопасността на гражданските и военните кораби.

В събота сутринта от дежурното звено на в Сочи към Министерството на вътрешните работи на Русия по транспорта и от Единната дежурна диспечерска служба на Сочи съобщиха за РИА Новости, че не са получавали съобщения за плаващи мини във водите на Черно море, допълва Бо Би Си.