OffNews.bg

Русия няма да плаща за патенти от недружелюбни страни

Руският премиер Михаил Мишустин заличи обезщетенията за притежателите на патенти от недружелюбни държави, съобщи "Российская газета", като се позова на правителствено постановление.

С постановлението притежателите на патенти от недружелюбни страни ще получават 0% от действителните приходи от производството и продажбата на стоки, извършването на работа и предоставянето на услуги, ако се използва съответното изобретение, полезен модел или промишлен дизайн.

На 5 март вестник "Комерсант" цитира документ, озаглавен "План за приоритетни действия за осигуряване на развитието на руската икономика в условията на външен санкционен натиск", в който се казва, че руските власти възнамеряват да легализират пиратския софтуер в Русия. Министерството на финансите уточнява пред изданието, че има предвид само онези програми, които очевидно нямат руски еквиваленти.

На 28 февруари Централната банка забрани на руските компании да изплащат дивиденти и лихви по ценни книжа в чужбина. По този начин чуждестранните инвеститори в руски ценни книжа (акции и облигации) няма да могат да получават плащания по тях, с изключение на главницата по облигациите, за която в заповедта на Централната банка не се споменава нищо.

Освен това дружествата, които не са обект на западни санкции, ще могат да получават банкови заеми в чужбина и да погасяват изцяло задълженията си по тях.