OffNews.bg

Русия и Иран стават все по-близки съюзници

Русия и Иран укрепват двустранните си отношения, заяви руското външно министерство рано, след като външният министър на Русия Сергей Лавров се срещна с иранския президент Ебрахим Раиси по време на посещение в иранската столица Техеран, предаде Ройтерс.

„В традиционна атмосфера на изградено доверие бяха обсъдени по същество текущите аспекти на двустранния дневен ред с акцент върху по-нататъшното изграждане на целия комплекс от многостранно руско-иранско партньорство“, се казва в изявление на външното министерство в Телеграм. 

Лавров, който отиде в Техеран малко след посещение в Китай и Северна Корея в Азия, обсъди енергийни и логистични проекти с иранския външен министър Хосейн Амирабдолахян.

Руският външен министър участва и в регионални преговори, организирани от Иран, целящи постигането на мир в региона на Южен Кавказ, след като азербайджанските сили миналия месец си върнаха отцепническия регион Нагорни Карабах и принудиха хиляди етнически арменци да избягат.

Откакто започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Москва се стреми да заздрави връзките си със страни, които са против Запада.

Малко след началото на войната Иран започна да доставя оръжия на Русия, които се използваха срещу Украйна. Първоначално Техеран отричаше да доставя дронове камикадзе Shahed на Русия, но по-късно заяви, че е предоставил малък брой такива, преди Москва да започне войната.

Киев многократно призоваваше Техеран да спре с доставките на  смъртоносни дронове на Русия, които според Украйна са изиграли основна роля в атаките на Москва срещу украински градове и инфраструктура.

Съединените щати заявиха, че са загрижени от „разрастващото се партньорство в областта на отбраната“ между Иран и Русия, което представлява риск не само за Украйна, но и за съседите на Иран.