OffNews.bg

Русия е стреляла по жилищния блок в Днипро с ‘’убиеца на самолетоносачи’’ ракетата Х-22

Руската армия е изстреляла срещу 9-етажния жилищен блок в Днипро ракета Х-22, предназначена за унищожаване на авионосни групи в морето, съобщи говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат в ефира на общонационалния телевизионен маратон. На жаргон наричат Х-22 „убиец на самолетоносачи“.

Съботните масирани атаки срещу Украйна са дебютът на началника на Генералния щаб на Руската армия Валерий Герасимов като нов главнокоманващ на обединените руски сили в зоната на бойните действия в Украйна.

„Ракетата, изстреляна по висока сграда в Днепър, е ракета Х-22 и е изстреляна от самолет Ту-22М3, свръхзвуков стратегически бомбардировач с изменяема геометрия на крилото, който пък военните летци жаргонно наричат „Човекоядеца“.

Пусковете са извършени от района на Курск и Азовско море. Пуснати са общо 5 такива ракети срещу Украйна.

Украинските медии напомнят, че Ту-22М3 удари преди няколко месеца със същата ракета търговския център в Кременчук.

Ракетата с бойна глава от 950 килограма, е наречена убиец на самолетоносачи и може да бъде оборудвана и с ядрена бойна глава. Вместо по военна цел, Х-22 е изстреляна в гъстонаселен район с високо строителство.

Към 16 часа в събота руска ракета удари 9-етажен блок в Днипро и по актуализираните постоянно данни до момента се знае, в атаката са загинали вече 9 души, а най-младата от жертвите е момиче на 15 години. До този момент се знае за 64 ранени, сред които и 12 деца, в болница са настанени 59 от пострадалите. В блока има 16 входа с 1700 жиели, един вход е напълно унищожен, в него са живеели или са били регистрирани до 200 души, в бройката влизат и 50 деца, но не е известно колко от обитателите му са били във входа в момента на удара.

Ракетите срещу Украйна през днешния ден са били изстреляни от района на Каспийско море и акваторията на Черно море. ВСУ съобщава, че ПВО на страната е свалило 25 от общо 38 изстреляни ракети, 13 ракети са достигнали до целите си, в това число сериозно е пострадала топло-електрическа централа. Използвани са още ракети Х-101 и Х-555, изстреляни от 8 стратегически бомбардировача Ту-95МС (от района на Каспийско море) и „Калибър“ от кораби и подводници в Черно море. Изтребители Су-35 са осъществили 5 пуска на управляеми крилати ракети Х-59. Изстреляни са и 5 крилати ракети от коментирните вече Х-22, с които е ударен блокът в Днипро.

Към 18:30 часа в събота противовъздушният бой е продължавал, като са изстреляни още 5 управляеми ракети Х-59, четири от тях са свалени от украинската ПВО.

Руският терор може да бъде спрян само на бойното поле, а Украйна се нуждае от оръжията, които нашите партньори имат на склад и които нашите войници чакат, заяви във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той подчерта, че иска да бъде чут от тези хора, не само политически лидери, които все още се съмняват дали да предоставят на Украйна оръжия, които ще помогнат на страната му да победи през тази година държавата терорист.