OffNews.bg

Русия депортира все повече цивилни от Херсон, превръща левия бряг на Днепър в укрепление към Крим

Битката за южния град украински град Херсон се засилва, като ВСУ се опитват да пробият руската защита, а окупационните сили засилват натиска върху жителите на окупираните територии да напуснат домовете си, съобщава в репортаж от южния фронт кореспондентът на CNN в Киев Олга Войтович. И двете страни съобщават за тежки боеве в квартал Берислав, където силите на Киев са насочили усилията си за пробив.

Instalación de banderas, de las nuevas provincias de Rusia (regiones DNR, LNR, Kherson y Zaporozhye) en el edificio del Consejo de la Federación de la Asamblea Federal de la Federación Rusa. pic.twitter.com/mlICeEVNRI

— Lorena (@Afroditaa1984) November 2, 2022

На този фон, малко преди след семействата си, паметниците и музейните експонати окупатори да изнесат и руското знаме от Херсон, държавните руски телевизионни канали показват как парадни гвардейци тържествено внасят флага на непризнатата Херсонска област в залата на Съвета на федерациите в Кремъл.
Инсталираният от Москва заместник-ръководител на областната администрация в Херсон Кирил Стремоусов, който вече отведе семейството и близките си в Крим, разказва в Телеграм, че украинците „се опитват по всякакъв възможен начин, чрез разузнаване с бой, да пробият в посока Берислав“, но че „всички опити са отблъснати“. Той добавя, че около 70 са убитите, от украинска страна

Украински военнослужещи в южния регион пък казават, че руските сили са обстреляли няколко населени места в района. „Врагът продължава да се отбранява и се опитва да задържи окупираните линии“, казва украинското оперативно командване „Юг“. Освен това се твърди, че руски хеликоптер е бил свален в района на Херсон. Голяма част от боевете се водят в открита, равна местност западно от река Днепър, посочва CNN.
На фона на активни бойни действия много цивилни продължават да напускат Херсон. Според украинската страна хората са изгонени от домовете си и са принудени да преминат на източния бряг на река Днепър. „Окупаторите масово гонят хората от домовете им“, обяснява Виталий Ким, ръководител на областната администрация на Николаев.

„Изводът е, че руснаците настаняват хората си само в къщи, където има добри условия – вода, газ, ток. Какво означава? Първо, че те ще бъдат там за дълго време. Второ, те осигуряват по-добри условия за своите мобилизирани, отколкото те имат у дома си“, казва Ким в Telegram.

„Руснаците, за сметка на цивилното население на Херсонска област, създават условия за живот на своите мобилизирани, така че да им харесва да живеят там. Те ще създадат почти милитаризирана зона на източния бряг на Днепър, нещо като буфер близо до Крим“, обяснява областният ръководител.
Украйна обвинява назначените от Москва чиновници в окупационните администрации в Херсон, че разпространяват дезинформация, за да принудят цивилни да напуснат региона чрез принудителна евакуация, което може да бъде причислено като военно престъпление.

В изявление във вторник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че „окупаторите продължават принудителното разселване на цивилни във временно окупираните територии на Херсонска област“.

„Врагът прибягва до сплашване на цивилни, разпространявайки дезинформация за възможна експлозия на язовира на водноелектрическата централа Каховка“, се казва в изявлението.

Украинските въоръжени сили обясниха, че местното население в Херсон е „лишено от средства за комуникация“ и не може да получи точна картина какво наистина се случва във войната.

По-рано през седмицата служители, назначени от Русия, обявиха нова евакуация от Херсон, заявявайки, че отвеждат цивилни на безопасно място поради риска Украйна да използва неконвенционални оръжия.

Московският гаулайтер Владимир Салдо, който се върна на работа след опита за отравянето му, обясни причините за нуждата от евакуация: „Поради възможността за използване на забранени методи на война от украинския режим, както и информацията, че Киев подготвя масиран ракетен удар по водноелектрическата централа Каховка, има непосредствена опасност от наводнение на Херсонска област“. Украйна категорично отхвърля обвиненията, че възнамерява да взриви язовира и да наводни района.

В същото време руските окупационни сили са разширили с още 15 километра зоната, на която извършват евакуация и вече се готвят да депортират жителите на Каховския район на Херсонска област, като дори е определена началната дата – 6 ноември и за нея съобщи и ТАСС. Заявлението на Владимир Салдо за увеличаване на зоната на евакуация с 15 километра и преместването на руската окупационна администрация в Скадовск потвърждава мненията, че руснаците се готвят да създадат укрепена буферна територия на подхода към Крим, коментират военни блогъри.