OffNews.bg

Разузнаването в Кишинев: Молдова е следващата мишена на Кремъл, Русия има план за нахлуване в началото на 2023

Руската армия е изготвила план за нападение над Молдова, заяви ръководителят на Службата за информация и сигурност (SIS) на страната Александру Мустяцъ в ефира на ТВР Молдова. Според шефа на молдовското разузнаване нападението е планирано за началото на 2023 година.

Мустяцъ обяснява, че руската инвазия в Молдова зависи от ситуацията на фронта в разкъсваната от войната Украйна.

"Руската федерация планира нахлуване в Република Молдова в началото на 2023 г., но изпълнението на този сценарий зависи от развитието на конфликта в Украйна. (...) Въпросът не е "ще се случи ли?", а "кога ще се случи?", коментира шефът на разузнаването.

Според ръководителя на службата руснаците биха могли да използват въоръжение за атака срещу Молдова от складовете в село Кобасна, разположено в сепаратисткия регион на Приднестровието.

Според ръководителя на SIS, евентуална нова руска офанзива в Украйна би послужила, наред с другото, за отваряне на сухопътен коридор за армията на Путин към проруското Приднестровие.

В събота молдовските власти обявиха, че за първи път в над 30-годишната история на страната Кишинев ще внася газ, който не идва от руската компания Газпром. Властите обявиха, че късат са Газпром и Молдова няма вече да използва услугите на свързаната с Кремъл компания.

Вицепремиерът Андрей Спину решението на молдовските власти да прекратят доставките на природен газ от Русия е свързано с политически мотивирано изнудване от страна на властите на газовия доставчик.

Спину, който е министър на инфраструктурата и регионалното развитие в молдовското правителство, напомни, че през октомври руснаците намалиха доставките на природен газ за Молдова с над 30 процента, а също така заплашиха да намалят отново количеството газ през декември.

С началото на руската инвазия в Украйна Молдова започна да внася природен газ от международните пазари, главно от Румъния. Преди това всички доставки на газ за Молдова идваха от руския Газпром.