OffNews.bg

Размирици вещаят черни дни за Македония

Десетки младежи бяха задържани в понеделник вечерта заради хулигански прояви по време на протест в Скопие.

Размириците бяха провокирани от убийството на петимата македонци до Железарското езеро.

В понеделник демонстрантите в Скопие скандираха обидни думи срещу етническите албанци и хвърляше камъни по полицаите. Убийствата на петимата македонци до Железарското езеро близо до Скопие на 12 април шокира региона със своята бруталност и застраши мира в Македония, като потенциално застраши и регионалната сигурност. Това съобщава спонсорираното от Европейското командване на САЩ издание SETimes.

Четири от жертвите са мъже на възраст между 18 и 20 години, които многократно са идвали на езерото да ловят риба. Петият е 45-годишен мъж, който е бил убит, докато се е опитвал да избяга от мястото. Смята се, че той е случаен свидетел на престъплението.

"Министерството на вътрешните работи усилено търси убийците и мотива за убийствата. Засега от наличната информация не може да се установи нито тяхната самоличност, нито етническата им принадлежност. Убийците обаче не могат да избягат от правосъдието и ще бъдат наказани най-строго", заяви министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска.

Следователите установиха, че четиримата млади мъже са били застреляни отблизо с три вида огнестрелно оръжие. Полицията сформира оперативна група за координиране на разследването. Властите интервюират най-малко 100 души и откриха автомобил, за който се смята, че е бил управляван от убийците.

"Призоваваме всички граждани и медии да запазят спокойствие и да не разпалват междуетническото напрежение", заяви Янкуловска в апел към обществеността. Убийствата обаче разпалиха напрежението между македонци и албанци на фона на подозрения, че албански паравоенни са убили мъжете в отговор на многократните призиви на социалните медии да отмъстят за двамата албанци, убити преди два месеца в Гостивар, след като нападнали полицай.

Този път положението се усложнява от факта, че убийствата съвпаднаха с тържествата по случай Великден, пише SETimes. Няколкостотин гневни македонци блокираха квартала "Радишани", като издигнаха барикади, запалиха свещи и апелираха към правителството да гарантира, че правосъдието ще възтържествува. Те разбиха автобус и автомобил на близката до опозицията телевизия "24 Вести ТВ". Полицията бързо възстанови контрола върху квартала и задържа девет души от протестиращите.