OffNews.bg

Разглеждането на исковете на Навални е спряно. Съдиите не знаят къде е той

Руските съдилища спряха разглеждането на исковете на осъдения Алексей Навални, докато не бъде установено "местонахождението" на политика. Това съобщи прессекретарят на опозиционния активист Кира Ярмиш (включена в регистъра на "чуждестранните агенти"), цитирана от Би Би Си. Сътрудниците на Навални бият тревога - местонахождението му е неизвестно вече 13 дни. В петък се появи информация, че той е изпратен в друг затвор.

"Днес Алексей трябваше да се яви в седем съда. Първите две вече се състояха. Делата са спрени до "установяване на местонахождението на Навални", пише в социалната мрежа X Ярмиш.

Според нея през уикенда сътрудниците на Навални са отправили запитвания до повече от 200 центъра за предварително задържане в цялата страна и чакат отговори.

Каналът "Екипът на Навални" в Телеграм посочва, че съдията е трябвало да "осигури явяването на ищеца", а не да прекратява заседанието.

"Представителите на ФСИН представиха удостоверение, че Навални не се намира в наказателна колония 6. Датата кога точно е бил отведен представителите на ФСИН "не знаят", къде са го отвели - също. В отговор на въпроса на съдията "Защо е бил отведен" те отговориха: "За да изтърпи присъдата си", се казва в публикацията.

През август т.г. Московският градски съд осъди вече лишения от свобода Навални на 19 г. колония със специален режим по дело за създаване на "екстремистка общност". Колония № 6 в село Мелехово във Владимирска област, където той беше държан преди това, е колония с повишена сигурност.

На 6 декември сътрудниците на политика съобщават, че на Навални не е било позволено да се види с адвоката си.

Оттогава опозиционният активист никога не е бил изпращан чрез видеовръзка на изслушванията по делата му срещу колонията. Според сътрудниците на политика Федералната служба за изпълнение на наказанията обяснява отсъствието на Навални от съдебно заседание в продължение на няколко дни с това, че е имало авария и в колонията не е имало ток.

На 11 декември адвокатът на Навални е информиран, че политикът е преместен в друга колония.

"Току-що дойде адвокатът от наказателна колония 6 "Мелехово" и каза, че затворникът Навални вече не е в техните книги. Къде е преместен, отказват да кажат", пише Ярмиш.

След това "База", без да се позовава на източника, твърди, че Навални е прехвърлен в Москва за следствени действия по ново наказателно дело за вандализъм. На следващия ден Иван Жданов (включен в Русия в регистъра на "чуждестранните агенти") написа в социалната мрежа X, че сътрудниците на Навални "проверили повечето московски следствени арести" и не открили политика там.

На 15 декември, по време на съдебно заседание по една от жалбите на Навални, беше съобщено, че политикът е преместен в колония, разположена извън Владимирска област.

Както съобщава телевизионният канал SOTAvision (вписан в Русия в регистъра на "чуждестранните агенти"), по време на заседанието съдът прочита удостоверение от 12 декември, в което Владимирското управление на Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщава, че "Алексей Навални е напуснал Федералното пенитенциарно заведение 6 във Владимирска област в поправителна колония, разположена извън Владимирска област, в съответствие с влязлата в сила присъда на Московския градски съд от 4 август 2023 г.".

Това означава, че е можело да бъде преместен в колония със специален режим.

Според правилата затворникът научава за преместването си в друга институция в последния момент. ФСИН е длъжна да информира роднините му за местонахождението едва след като затворникът пристигне там.

Това често продължава седмици или дори месеци поради логистиката на ФСИН - по пътя от една колония до друга затворникът може да посети няколко трансферни затвора.

Службата може да изпрати уведомление за прехвърляне в нова институция на роднините по пощата и това може да отнеме дълго време. ФСИН не отговаря на запитвания от адвокати и роднини за местонахождението на затворника по време на преместването. На практика лицето изчезва без защита и обществен контрол.

През есента на 2023 г. журналистът Иван Сафронов, излежаващ 22-годишна присъда по дело за държавна измяна, изчезва от Красноярската колония ИК-7. Фактът, че Сафронов е преместен от колонията става известен благодарение на работата на службата "ФСИН-писмо". Роднините и приятелите на журналиста получават известия, че писмата им не могат да бъдат доставени, "тъй като адресатът е заминал за друга институция".

Сафронов е отведен в транзитно-трансферен център и му е съобщено, че ще бъде изпратен в друга колония в Норилск заедно с други затворници. Но три дни по-късно е изпратен не в Норилск, а в регионалната болница за туберкулоза за "медицински преглед", където след дни на издирване е намерен от адвокати, които летят за Красноярск.

На 28 септември Сафронов е върнат в същата колония, от която е преместен.