OffNews.bg

Ракети над Крим. Трима убити и десетки ранени

Анексираният от Русия град Севастопол на полуостров Крим е атакуван с пет американски ракети АТАКМС, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Броят на загиналите в Севастопол е нараснал до трима души, а ранените са близо 100. 

Според телеграм канала "Кримски вятър", хората са загинали при свалянето на една от ракетите на полуостров.

Четири от изстреляните ракети са били свалени от противовъздушната отбрана, а носещата бойния заряд глава на петата ракета се е взривила във въздуха. 

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е ударила „гражданска инфраструктура на град Севастопол с тактически ракети АТАКМС, доставени от САЩ, които са били оборудвани с касетъчни бойни глави".

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че сред загинали има и деца. Ранените от шрапнелите са близо сто.

„Броят на загиналите нарасна до трима души: загубихме две деца и един възрастен. Броят на ранените достигна почти 100 души. Цялата система на здравеопазването е мобилизирана, лекари и медицински персонал са на работните си места. Операционните са отворени. Пострадалите получават необходимата медицинска помощ“, се казва в съобщението на губернатора, цитирано от БТА. 

УНИАН съобщи, че руските ПВО са се задействали близо до Евпатория, Саки, Бахчисарай и Инкерман, както и в самия Севастопол.

Според изданието руската противовъздушна отбрана е свалила ракета близо до плажа Учкуевка. Посочва се, че основната част е паднала в морето, но един снаряда е паднала на плажа в близост до хора. Според Crimean Wind именно на плажа в Учкуевка са загинали трима души. 

В местни кримски канали цивилни се оплакват, че властите на полуострова не са включили сирените за въздушна атака по време на ракетната атака. Съобщава се също, че хората не са били допускани в подземни помещения, където да изчакат атаката.