OffNews.bg

Ракетата Starship експлодира минути след старта

Ракетата носител, носеща прототипа на космическия кораб Starship, експлодира четири минути след излитане, съобщиха световните агенции. Стартът се излъчваше на живо на уебсайта на SpaceX и събра милиони зрители по цял свят.

Congrats @SpaceX team on an exciting test launch of Starship!

Learned a lot for next test launch in a few months. pic.twitter.com/gswdFut1dK

— Elon Musk (@elonmusk) April 20, 2023

Малко преди планираното изстрелване на най-тежката ракета в историята обратното броене беше спряно за няколко десетки секунди, но след бърз одит техниците дадоха зелена светлина за старт. Ракетата успешно излетя в небето и предизвика екзалтирани реакции на събраните в центъра за управление и в околностите на стартовата площадка зрители. Успешно набра височина от километър, два, три, десет, двайсет и над 30, но само след 3 минути полет на около 38 километра височина се появиха аномалии, като вероятно са се повредили ракетните двигатели.

Космическият кораб започна да се накланя спрямо посоката на полета и да се върти в кръгове. Ръководството на мисията се опита да стабилизира ракетата, но безуспешно. В крайна сметка беше решено Starship да бъде унищожен от съображения за безопасност. Въпреки факта, че мнозина смятат днешния неуспешен полет на ракета за огромен провал на Илон Мъск и SpaceX, всъщност бяха получени много ценни данни, които ще позволят да се отстранят грешките и да се подготви ракетата за нов текст, а положителните окуражаващи коментари в профила на SpaceX в Туитър изобилстват. Или поне са наравно със злорадстващите. Въпреки твърденията, че тестовият полет е успешен, ако ракетата успее да излети, след взривяването на Starship Илон Мъск изглеждаше разстроен.

Повече за старта на Starship можете да прочетете в Наука OFFNews