OffNews.bg

Путин: Западната част на Полша им е подарък от Сталин. Ще им напомним

Благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин Полша получи значителни земи на Запад (...) Ще им припомним, заяви руският президент Владимир Путин по време на речта пред заседанието на Съвета за сигурност на Руската федерация, което се провежда традиционно в петък. Според кремълския диктатор антируското отношение на Полша доказва, че тя не си е взела уроците от историята и повтаря грешките от преди Втората световна война.

Путин проведе редовната си среща със Съвета, но в нея провокативно беше включена тема за предполагаемо намерение на Полша да вкара армия в Украйна. Това означава, че не говорим за група наемници, има ги достатъчно и биват унищожавани, а за редовна, добре координирана, оборудвана военна част, която ще се използва за операции на украинска територия - заяви руският лидер.

"В това той трябва да отговаря за уж гарантирането на сигурността на съвременна Западна Украйна. Но така, ако можем да наречем имената по име, за последваща окупация на тези територии. Перспективата е очевидна, ако полски части влязат, например в Лвов или на други територии на Украйна, те ще останат там. Ще останат завинаги", обяви диктаторът, чиито думи предават водещите полски медии.

Според провокативното и пропагандно послание на Кремъл това е повторение на историята, защото след Първата световна война поляците се възползват от ситуацията и, наред с другото, превземат и Лвов.

"Полша, подбудена от Запада, се възползва от трагедията на гражданската война в Русия и анексира някои от историческите руски провинции. През 1920 г. Полша завзе част от Литва, района на Вилнюс и Вилнюска област. Изглеждаше, че заедно с литовците воюваха срещу т.нар „руски империализъм“, а щом се отвори възможност, веднага „отрязаха“ парче земя от съседите си" подчерта Путин, който продължи с това, че СССР е спасител на Полша, която преди това през 1939 Москва нападна и си подели заедно с Хитлер.

"Искам да ви припомня и как завърши една такава агресивна политика за Полша. Завърши с националната трагедия от 1939 г., когато Полша беше хвърлена от западните съюзници да бъде „погълната“ от германската военна машина" – каза Путин, без да споменава съветското нахлуване от Запад и пакта Рибентроп-Молотов. Вместо това руският държавен глава прокара риториката, която Москва използва и в България за пропаганда на това, как Червената армия е освободила България. "Благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин Полша получи значителни земи на запад, германски земи. Точно така, западните територии на днешна Полша са подаръкът на Сталин за поляците. (...) Ще им напомним това", закани се Владимир Путин.

Кремълският автократ разшири тезите си с твърдението, че Полша иска да участва във войната чрез своите политици и след това да извлече ползи от нея. "Те вероятно разчитат на създаването на някаква коалиция под "натовския чадър" и пряка намеса в конфликта в Украйна, а след това "отрязване" на по-голямо парче. Да си върнат това, което според тях са техните исторически територии, днешна Западна Украйна. Известно е, че те също мечтаят за беларуски земи", казва по-нататък стопанинът на Кремъл. "Полските власти кроят своите ответни планове, те също не казват истината на нацията си. Истината е, че украинското "пушечно месо" явно не е достатъчно за Запада. Затова смятат да използват нови консумативи", продължава руският президент.