OffNews.bg

Путин постави две условия за зърнената сделка, обяви Ердоган

Турция поддържа тесни контакти с ООН по въпроса за възобновяването на черноморската сделка за зърно и ще обсъди темата с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш по време на Общото събрание на ООН този месец. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БТА и Анадолската агенция.

След вчерашната среща в Сочи с руския президент Владимир Путин Ердоган съобщи, че ООН се опитва да намери начин за удовлетворяване на някои от руските искания, поставени като условия за връщането на Москва в сделката.

Ердоган обясни, че в Сочи Путин е поставил две искания: руската земеделска банка Росселхозбанк отново да бъде включена в разплащателната система SWIFT и корабите, които участват в зърнената сделка, да бъдат застраховани.

В момента руските банки са извън системата SWIFT поради санкциите. На 28 август Ердоган каза, че Гутериш предлага не връщане към SWIFT, както руснаците искат, а посреднически механизъм, подобен на SWIFT.

След вчерашната среща с Путин Ердоган също така изрази надежда, че войната ще завърши със „справедлив и траен" мир на основата на международното право.