OffNews.bg

Путин подписа закона за събаряне на стари сгради в Москва

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон за масово разрушаване на стари жилищни сгради в Москва и преместването на обитателите им. Той влиза в сила незабавно. 

Проектът предизвика масови протести през май, но беше гласуван от руската Държавна дума на 14 юни и одобрен от Съвета на федерацията на 28 юни.

Над 4000 сгради от съветско време трябва да бъдат разрушени от септември, което ще наложи няколко хиляди московчани да бъдат преместени в други жилища. 

Държавата обещава на хората апартамент със същите размери, но не същата стойност в същия квартал. На теория за разрушаването на сграда ще бъде необходимо съгласието на мнозинството от обитателите й. В такъв случай те ще разполагат с 60 дни, за да се изнесат, и няма да имат право да оспорват решението, съобщи БНТ. 

Московското кметство иска да подмени хиляди сгради с високо строителство, позволяващо да бъдат настанени много повече домакинства в 12-милионната столица. Според критиците проектът показва незачитане на частната собственост. 

Наричани "хрушчовки", тъй като са построени по времето на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз през 1950-те и 1960-те години, тези сгради са емблематични за московските предградия.