OffNews.bg

Путин наредил Донбас да бъде превзет до март, твърди украинското военно разузнаване

Руският президент Владимир Путин е наредил на новоназначения  ген. Валерий Герасимов, да превземе Донбас до март. Това твърди украинското военно разузнаване, цитирано от УНИАН. 

Представителят на пресслужбата на ГРУ на украинското МО Андрий Юсов заяви, че Путин не обръща внимание какво всъщност се случва на фронта. По думите му руският президент се стреми да унищожи украинците като отделен народ и нация, да унищожи Украйна като независима държава.

Юсов припомни, че условията на поставените задачи вече са променяни многократно пред окупационните власти. По-специално те искаха „да превземат Киев за три дни“. Юсов подчерта, че и този път нашествениците няма да успеят. Разузнаването разполага с данни за признаци на подготовка на настъпление на руската окупационна армия в запорожското направление. 

Това може да означава както пряка подготовка за настъпателни действия от противника, така и определени измамни действия с цел провеждане на информационна кампания и, да кажем, скриване на истинските намерения в други посоки на фронта, обобщи Юсов. 

Политологът Марк Галеоти отбелязва, че назначаването на Герасимов може да означава, че Кремъл се готви за сериозна инвазия.

В редовното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че руският ракетен удар по жилищен блок в Днипро показва необходимостта от по-бързи решения за доставяне на оръжия за Украйна.