Шойгу понижи генерал Армагедон, изпрати Герасимов да командва фронта в Украйна

OFFNews 11 януари 2023 в 18:34 7358 16

Снимка Кремъл

Сергей Шойгу, Валерий Герасимов, Владими Путин и Сергей Суровикин.

Началникът на генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация армейски генерал Валерий Герасимов е назначен за нов командващ на Обединената група войски на Русия в Украйна. Със заповед на военния министър Сергей Шойгу досегашният командващ Сергей Суровикин, който е и главнокомандващ на Въздушно-космическите сили на Русия, е сменен от поста командващ и слиза едно стъпало по-надолу, ще бъде заместник на новия титуляр.

За промените в ръководството на специалната военна операция, както евфемистично Кремъл нарича войната в Украйна, съобщи в сряда Министерството на отбраната на Русия. Според заповедта на Шойгу Герасимов ще има в Украйна още двама заместници.

Това са главнокомандващият сухопътните войски армейски геренал Олег Салюков и заместник-началникът на ГЩ на ВС на Русия генерал полковник Алексей Ким.

От военното министерство на Русия представят кадровите промени не като понижаване или смяна на Суровикин, а като „решение за повишаване на нивото на ръководството на СВО“. Това според Алексей Ким е свързано „с разширяването на мащаба на решаваните в хода на нейното (на СВО, б. р.) провеждане задачи, необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между видовете и родовете войски на въоръжените сили, а също така и повишаването на качеството на всички видове подсигурявания и на ефективността на управлението на групите войски“.

През октомври 2022 година Шойгу назначи за командващ на Обединената група войски в района на провеждането на специалната операция Суровикин, който от 2017 година е главнокомандващ на авиацията. Досега генералът, когото наричат още "генерал Армагедон", в зоната на СВО има в актива или по-точно в пасива си сдаването на Херсон и продължилата с месеци битка за Бахмут, както и инцидента с унищожаването на мобилизираните в сградата на Професионално-техническото училище в Макеевка.

Ден по-рано руското министерство на отбраната обяви, че за началник-щаб на Сухопътните войски е назначен освободеният по-рано като командващ на групата войски "Център" ген. Александър Лапин, срещу когото имаше груби критики от страна на близките до Путин Рамзан Кадиров и Евгений Пригожин.

От размяната на местата на събираемите сумата не се променя, коментира кадровите размествания популярният телеграм канал "Рибар". Бившите военни аналитици на министерството на отбраната на Русия, които стоят зад канала, припомнят също провалите на Суровкин - ударите по енергийната система на Украйна, които така или иначе не доведоха до пълния и колапс, решението за прегрупиране на левия бряг на Днепър, проблемите с мобилизираните, трагедията в Макеевка и появата на "музикантите" в Соледар и Бахмут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

17

media

12.01 2023 в 18:17

евроатлантик, бай Пешо от Перник 7 коментирате активно и инвестирате много време да пишете тук. В същото време, по някаква причина не се осмелявате да направим интервюто. Оставяте впечатление у хората, че или се срамувате да го направите или просто не вярвате в нещата който пишете.

-2175

15

IvanGrozn

12.01 2023 в 16:29

Само дето сме 21 век нали,руски дебил! ГНУСНАТА РУСКА СГАН ЩЕ БЪДЕ ИЗТЪРГАНА ОТ УКРАЙНА!

8053

13

DARTH VADER

11.01 2023 в 23:33

СЛЕД ТОВА,ВЕЧЕ ОЧАКВАМ СЕРИОЗНО ТРИЕНЕ МЕЖДУ ВАГНЕР И РЕДОВНАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ...

ГРАЖДАНСКАТА ИМ ВОЙНА,ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ФРОНТА...

345

12

Джендо Джедев

11.01 2023 в 22:18

Винкел,

Мдам, рашняшките планове ги видяхме - "Киев за 3 дни!". :D

905

11

Lpp

11.01 2023 в 21:35

Интересна е, да.
Като се появи ордъра и всички орколюбци, рязко получават по точно десет +.
Случаеност, не мисля!

-5840

10

От друга страна смяната на ръководството може да е знак, че обучението на мобилизираните е приключило, а групировката в Беларус и Запорожие окомплектовани.
А в Киев връщат бетонните заграждения според някои канали.
Очаквам следващите няколко дни/седмици да се измени доата ситуацията.

1236

8

БотоксПутю

11.01 2023 в 20:26

С този шкембе министър трима генерал-шкембелии, Путю е заникъде, както и да ги върти. Последната резерва клоун-генерала Конашенков да загрява.
 
X

Да помогнем на украинските деца!