OffNews.bg

Путин даде надежда на беглеца от ЦРУ

Владимир Путин заяви, че Русия няма да предаде на САЩ Едуард Сноудън, но постави условия, при които бившият служител на ЦРУ може да остане в страната.

„Ако той иска да остане в Русия, трябва да прекрати дейността си, насочена срещу САЩ”, заяви Путин, цитиран от Ройтерс.

Сноудън "не е руски агент", каза още руският президент на пресконференция в Москва. Той отново увери, че руското разузнаване не работи с американския беглец, за който се предполага, че се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево" осем дни след като пристигна от Хонконг. "Отговорно ви заявявам, че той не ни сътрудничи. Ние не работим с него", изтъкна президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Ако поиска да остане тук - има едно условие: той трябва да прекрати дейността си, целяща да навреди на нашите американски партньори. Колкото и странно да прозвучи това от моята уста", заяви руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В отговор на въпрос за възможно предаване на Сноудън на САЩ, които настояват за екстрадирането му и го обвиняват в шпионаж, Путин подчерта, че Русия никога никого и никъде не е предавала и не смята да предава. "В най-добрия случай сме разменяли наши агенти, и то при определени условия", отбелязва руският президент.

Ако бъде върнат в САЩ, ще му бъде осигурен безпристрастен съдебен процес, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Патрик Вентрел, цитиран от АФП.

„Той продължава да е гражданин на САЩ и има съответните права, включително на свободен и справедлив съдебен процес”, посочи Вентрел. Според него преследването на Сноудън не е политически мотивирано. „Става дума за сериозни престъпления, той е допуснал сериозни нарушения на своите отговорности като човек, имащ достъп до секретна информация”, отбеляза представителят на Държавния департамент. Той допълни, че американското външнополитическо ведомство засега не разполага с информация, дали обвиняемият наистина е поискал политическо убежище в Русия.

 Според множество руски медии Сноудън официално е поискал политическо убежище в Русия. От негово име към консулския пункт на Министерството на външните работи на Руската федерация на летище „Шереметиево“, в неделя вечер се е обърнала Сара Харисън, адвокат и доверено лице на Сноудън.

 „Лос Анджелис Таймс“ пък пише, че Сноудън е подал документи за получаване на политическо убежище не само в Русия, но и в още 15 страни, след като подобна молба вече бе отхвърлена от властите в Еквадор.