OffNews.bg

Протести заляха Турция след терористичния акт в Суруч

Протести избухната в Турция след кървавия атентат в най-кюрдския турски град - Суруч, при който загинаха 30 и бяха ранени над 100 души. Официалните власти в страната обвиниха Ислямска държава, като съобщиха, че взривът е причинен от жена камикадзе, вероятно свързана с ИД.

Протестиращите обвиняват правителството за атентата в града край границата със Сирия, станал дом на множество бежанци. Стотици излязоха по улиците на Истанбул, а протестът бе потушен насилствено от полицията, която използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрантите, предаде Reuters.

Стотици се събраха на площад "Таксим" след атентата вчера. Те издигнаха плакати с надписи срещу президента Тайип Ердоган и управляващата партия Партия на справедливостта и развитието (AKP), на някои от които пишеше "Убийците от Ислямска държава със сътрудници Ердоган и AKP".

Турските кюрди са гневни заради това, че Анкара не е направила достатъчно, за да спре Ислямска държава. По-рано РКК обяви, че държат правителството отговорно за атаката, казвайки, че Анкара "е подкрепяла и култивирала" Ислямска държава в действията й срещу кюрдите в Сирия.

Демонстрацията в Истанбул като цяло е била мирна, но някои протестиращи са хвърляли бутилки срещу полицаите, казва очевидец пред Reuters.

В същото време, турският президент Ахмед Давутоглу обеща повишаване на мерките за сигурност по границата със Сирия.