OffNews.bg

Прокуратурата разследва: Поляците изяли на хляб 100 тона техническа пшеница от Украйна

Поляците са изяли във вид на хляб 100 тона техническа пшеница от Украйна. Това става ясно от материалите на разследването по нашумялото в Полша „Зърнено дело“. Районната прокуратура в гр. Жешув, която ръководи досъдебното производство по случая е повдигнала обвинения на три лица. Според прокуратурата те са измамили фирми, на които са продавали зърно, внос от Украйна, фалшифицирали са и митнически декларации. Брашно от фуражна пшеница е било продадено на фурни, хлебозаводи и преработвателни предприятия от хранително-вкусовата промишленост.

Какво е техническата пшеница. Това е разновидност на пшеницата, отглеждана заради нейните индустриални свойства. Техническото зърно се характеризира с ниски хранителни качества, но в същото време има характеристики, които я правят подходяща за производството на различни промишлени продукти. В частност от нея се правят лепила и нишестета за хартиената, текстилната и фармацевтичната промишленост; влага се в производството на бира; използва се за производството на етанол; за производството на ПДЧ и шперплат в мебелната и строителната промишленост и, накрая, за производството на фуражи. Но не и за храна на хората.


Екип от прокурори от Жешув е започнал разследване на случай на внос от Украйна в Полша на техническо зърно, за което има и регламент извън митническите тарифи. А зърното е търгувано като хранително на селскостопанския и хранителния пазар. Било е купено от мелници, а брашното след това е попаднало в производството на хляб и тестени изделия.

Прокуратурата в Жешув е обединила общо 92 досъдебни производства от цялата страна, извършени са 283 претърсвания, като е иззета и документация от разследваните субекти, съобщи прокурор Хана Бернат-Ложанска, говорител на районната прокуратура, цитирана от „Газета виборча“. Вече са налице и първите резултати – обвинения за 3 лица.

Първият заподозрян е обвинен в измама в ущърб на полска компания за търговия със зърно, защото й е продал над 111 тона пшеница, като е укрил факта, че това е внесена от Украйна техническа пшеница. Нанесените щети се оценяват за пшеница. и преди това е укрил факта, че е внесена от Украйна като техническо зърно. Щетите се оценяват на почти 150 000 полски злоти, равностойността на ок. 70 хиляди лева.

Второто лице е заподозряно във фалшифициране на документи относно местоназначението на пшеница, закупена в Украйна, която след това е била предоставени на митническата агенция в процедурата по митническо оформяне на стоки, внесени от Украйна. Вторият обвиняем ще отговаря и за извършване на данъчно престъпление, като е въвел в заблуждение контролния орган, че декларираните стоки са технически стоки, за които е наложено нетарифно облагане, а стоките реално са предназначени за търговия на пазара на хранителни продукти. Стойността на стоките, по фактури е над 91 000 злоти, което прави грубо около 40 хиляди лева.