OffNews.bg

Пригожин обяви, че частната му армия е превзела Соледар

Украинският град Соледар в Донецк, за който в последните дни се водеха ожесточени сражения, е поставен под контрол на бойците на руската военна групировка "Вагнер", съобщи късно снощи руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е ръководител на частната армия.

Той е по-известен с прякора си "Готвача на Путин".

"Подразделенията на частната военизирана компания "Вагнер" взеха под контрол цялата територия на Соледар", се казва в съобщение на Пригожин, качено в "Телеграм" от пресслужбата му.

В него се уточнява, че в центъра на града са обкръжени вражески бойци и се водят сражения. Броят на пленените украински военни ще бъде съобщен утре (днес), се допълва още в текста.

Пригожин уточнява, че превземането на Соледар е благодарение изцяло на частната му армия и в щурма на града не са участвали сили на редовните руски сили.

От министерството на отбраната в Киев обаче твърдят, че тежките боеве продължават. Падането на Соледар, който е малък град в района на Донецк може да помогне на руските войски да обкръжат близкия стратегически град Бахмут.

Междувременно, град Харков беше бомбардиран от руските сили снощи, няколко часа след визитата там на германския външен министър Аналена Бербок.