OffNews.bg

Пращат ли вече руснаците СуперШахеди с реактивен двигател срещу Украйна

Военновъздушните сили на Украйна все още не потвърждават официално, че руснаците са използвали срещу Украйна новият вид дрон камикадзе Шахед-238, който е с реактивен двигател.

Това каза в ефира на телемаратон говорителят на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат. След вчерашната атака на Русия с безпилотни самолети и ракети се появиха твърдения за свалянето в небето над страната ни на дрон-камикадзе от подобрената модификация.

"Как можем да потвърдим, ако не го открием? Който го е намерил - нека потвърди, покаже, каже... Обсъждахме, че иранския 236 "Шахед" бе представен в черен цвят, а след тази демонстрация окупаторите започнаха да пребоядисват и обикновения "Шахед" в черен цвят", коментира той.

В същото време Игнат обясни разликата между "Шахед" с реактивен двигател и обикновения.

"Оказва се, че това е миниатюрна ракета. Резервът на бойната част там не може да бъде голям при този "Шахед". Защото реактивният двигател и съответно самият той трябва да изразходва много гориво, а полезният товар на този "Шахед" ще бъде значително намален. Затова там има малка бойна част. Скоростта, разбира се, ще е увеличена", каза говорителят на командването на ВВС на ВСУ.

На 8 януари експертът по военни комуникации Сергий Флеш написа в своя канал в Telegram, че украинската ПВО е свалила първия боен дрон Шахед-238 с китайски реактивен двигател.

"Прелетя до средата на страната. Движеше се със скорост над 500 км/ч. Не мислех, че ще дойдат толкова бързо. Наскоро Иран го показа за първи път на изложение", добави той.

Анализаторът на Defence Express Сергий Згурец предполага, че Русия може да е получила ограничен брой ирански реактивни дронове Shahed-238.

През ноември 2023 г. на изложение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция беше представен новият БЛА Shahed-238. Беше отбелязано, че той е по-бърз в сравнение с предишните модели безпилотни летателни апарати, а също така и че има черна окраска.

Украинските военновъздушни сили по-рано отбелязаха, че такъв дрон ще бъде по-трудно откриваем като цел поради реактивния си двигател, "различното радиолокационно насочване" и черния цвят.