OffNews.bg

Посланикът на Москва в Лондон: Обвиненията за военни престъпления в Буча са инсценировка

Руският посланик във Великобритания Андрей Келин заяви в интервю за Би Би Си, че че обвиненията във военни престъпления в Буча са "изфабрикувани". Той отрече руските войски да обстрелват цивилни граждани. Притиснат от водещия Клайв Майри, че има доказателства за извършените престъпления в Буча, посланикът отново казва, че според Русия всичко е било "инсценирано", за да се прекъснат преговорите.

Същата версия изложи и външният министър Сергей Лавров, според когото "инсценировката" е направена след напускането на руските войски. Западът обаче твърди, че сателитни снимки показват, че трупове е имало по улиците на Буча две седмици, преди руснаците на напуснат града.

Келин каза още, че не вярва страната му да използва тактически ядрени оръжия във войната в Украйна. Според руските военни правила подобни оръжия не се използват в конфликт като този, твърди той. "Русия има много строги разпоредби за използването на ядрени оръжия. Това може да стане само, когато е застрашено съществуването на страната", изтъкна посланикът.