OffNews.bg

Почти всички арменци са напуснали Нагорни Карабах

Според Армения над 100 000 души с арменски произход са избягали от района на Нагорни Карабах, след като Азербайджан превзе региона миналата седмица.

Това означава, че почти цялото население на етническия арменски анклав е напуснало.

Азербайджан заяви, че иска да реинтегрира района и да третира жителите му като равноправни, но арменски говорител заяви, че това е просто "лъжа", съобщава Би Би Си.

В продължение на три десетилетия Нагорни Карабах, признат за част от Азербайджан, се управляваше от етнически арменци.

Планинският регион в Южен Кавказ е подкрепян от Армения, но също и от Русия.

Най-малко 200 етнически арменци и десетки азербайджански войници бяха убити при нахлуването на азербайджанската армия. В рамките на споразумението за прекратяване на огъня сепаратистите се съгласиха да предадат оръжията си.

След еднодневна операция в Карабах миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола над областта, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци. Още в деня на своята "антитерористична" операция Азербайджан получи подкрепата на Турция, а Иран предложи посредничество. САЩ призоваха за примирие. Самата Армения не се намеси.

По-малко от 24 часа след началото на въоръжената операция арменските власти в Нагорни Карабах подписаха капитулация пред Азербайджан. Това се случи, след като, според някои източници, непризнатата република е загубила почти половината от въоръжените си сили в сраженията.

Президентът на провъзгласилата се за независима Република Нагорни Карабах издаде указ, че тя спира да съществува от 1 януари 2024 г., когато ще бъдат разпуснати всички държавни институции.