OffNews.bg

По заповед на Путин: На всички герои от фронта - безплатен парцел за дача в Крим, Москва или Севастопол

Всички герои, отличили се във войната срещу Украйна, която Русия нарича специална военна операция да получат безплатно поземлен парцел за дача (вила) в района на Крим, Подмосковието или Севастопол разпореди в понеделник преди да пристигне в Беларус президентът на Руската федерация Владимир Путин.

Указът на руския президент вече е публикуван в интернет портала за правна информация и препоръчва на властите на Московска област, Крим и Севастопол да предприемат нужните мерки за неговото изпълнение.

В документа се уточнява, че става въпрос за “военнослужещи, наградени с държавни награди за заслуги, проявени в хода на участието в специалната военна операция и имащи статут на ветерани на бойните действия.” Привилегиите по новия указ се прилагат и посмъртно - разпространяват се и върху роднините на войниците, “загинали (умрели) в резултат на осакатяване (раняване, травма, контузия) или болест, получени по време на СВО”, които също ще могат да си вдигнат дача или къща.

Всички поземлени участъци трябва да бъдат дадени на героите напълно безплатно, а сключването на договорите за тях ще се обезпечават от правителството. Указът влиза в сила от днес, 19 декември.