OffNews.bg

Пекин се вслуша в гласа на протестите: няма да барикадира хората, за да бори COVID

Властите в Китай облекчават антивирусните мерки от понеделник, но потвърдиха строгата си стратегия за "нулев COVID", след като в неделя избухнаха безпрецедентни протести срещу жестоките ограничения, които превръщат милиони хора в затворници в домовете им. Демонстрантите поискаха не само облекчаване на ограниченията, а и оставката на президента Си Дзинпин.

Правителството не коментира протестите или критиките към Си, които са най-широката проява на опозиция срещу управляващата комунистическа партия от десетилетия, отбелязва АП. Няма и официална информация колко души са били задържани, след като полицията използва лютив спрей срещу протестиращите в Шанхай и се бори да потуши демонстрациите в други градове, включително столицата Пекин. Според Би Би Си има задържани журналисти.

Градската управа на Пекин обяви, че вече няма да поставя порти, за да блокира достъпа до жилищните комплекси, където се намират заразените. Сега след поставянето на допълнителни порти, те се залостват, така че вътре хората се превръщат наистина в затворници в собствените си домове.

Тя не спомена смъртоносния пожар от миналата седмица, който всъщност разпали протестите. Смята се, че именно загражденията и заключените врати са попречили на пожарникарите да стигнат навреме и на хората - да избягат.

"Проходите трябва да останат свободни за медицински транспорт, аварийни бягства и спасителни операции", заяви градският служител, отговарящ за контрола на епидемиите, Уанг Дагуан, според официалната китайска информационна служба.

"Нулевият КОВИД", който има за цел да изолира всяко заразено лице, е намалил броя на случаите в Китай спрямо този в САЩ и други големи държави, но хората в някои райони са затворени у дома до четири месеца и казват, че нямат надеждни доставки на храна.