OffNews.bg

Пейтриът vs. Кинжал - 6:0, страховитата руска ракета се оказва провал

Масираната ракетна атака на руските окупатори тази нощ срещу Украйна е имала за цел да пробие украинската система за противовъздушна отбрана и да унищожи американските системи ЗРК Пейтриът.

"Тази нощ беше историческа, защото врагът се опита да използва всяка хитрост и възможност, за да пробие нашата система за противовъздушна отбрана. Никога досега не е имало такова нещо като единична въздушна атака с използване на шест или повече ракети Кинжал. Става дума за общо 18 ракети, сред които 6 "Кинжала", заяви Сергей Згурец, директор на информационно-консултантската компания Defense Express.

Според военния експерт това е първият случай, в който Русия използва "Кинжал" за осъществяване на масирана атака. Въпреки усилията на руснаците обаче ЗРК "Пейтриът" се е оказал много ефективен и е прехванал всички ракети.

"Имаше още три ракети, които бяха изстреляни от С-400 или "Искандер-М", които също могат да носят "Кинжал". Врагът използва всички налични възможности в рамките на една кратка атака. Именно "Кинжал" се счита за най-трудната цел. Работата на ЗРК "Пейтриът" беше изключително ефективна", подчерта Згурец.

От ВВС на ВСУ съобщиха, че силите за противовъздушна отбрана са свалили всички ракети, изстреляни от окупаторите. Общо врагът е изстрелял 18 ракети от различни типове, включително "Калибра", "Кинжал", С-400 (Искандер-М). Всичките шест въздушни ракети Х-47 "Кинжал" са летели към столицата по време на нощната ракетна атака.

По-късно Държавната служба за извънредни ситуации показа кадри от последиците от руската ракетна атака срещу Киев.