OffNews.bg

Първите думи на принцеса Ан след смъртта на кралицата: Беше чест и привилегия да я придружа в последното ѝ пътуване

Имах щастието да споделя последните 24 часа от живота на най-скъпата ми майка. За мен беше чест и привилегия да я придружавам в последните ѝ пътувания. Свидетелството на любов и уважение, показани от толкова много хора по време на тези пътувания, беше едновременно смирено и приповдигно. 

Това са първите думи на принцеса Ан след смъртта на кралица Елизабет II. Изявлението е публикувано на официалната фейсбук страница на кралското семейство.

"Всички ние ще споделяме уникални спомени. Благодаря на всеки, който споделя чувството ни за загуба. Може би си припомнихме колко много от нейното присъствие и принос към националната ни идентичност сме приемали за даденост. Също така съм благодарна за подкрепата и разбирането, оказани на скъпия ми брат Чарлз, докато той приема допълнителните отговорности на Монарха", допълва принцеса Ан.

В изявлението, публикувано в официалната страница на кралското семейство във Фейсбук, принцесата завърша с думите: "На майка ми, Кралицата, благодаря".

Днес ковчегът на Елизабет Втора ще бъде пренесен от Бъкингамския дворец в Уестминстър Хол, където ще бъде изложен за поклонение в продължение на четири дни. 

Изпращането на кралица Елизабет II: какво предстои до погребението ѝ ден по ден

Ковчегът на монарха ще напусне Бъкингамския дворец в 14:22 ч. Хората ще могат да наблюдават как кортежът преминава през централната част на Лондон. В процесията ще участват кралят и членове на кралското семейство, ще бъде даден старт на оръдеен лафет на Кралския отряд на Кралската конна артилерия в Хайд Парк и ще прозвучи Биг Бен.

От летище Хийтроу съобщиха, че някои полети днес ще бъдат отменени, за да бъде пренесен ковчегът на кралицата безпроблемно, предаде Би Би Си. "От уважение към периода на траур след смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет II, Хийтроу ще направи съответните промени", допълват оттам. 

Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигна в Бъкингамския дворец във вторник вечерта, а тълпи от хора се наредиха по маршрута, за да зърнат катафалката и да си вземат последно сбогом с кралицата, предаде Асошиейтед прес. Множеството ръкопляскаше, докато преминава катафалката и скандираха "Бог да пази кралицата".

В парка до двореца се събраха хиляди, за да отдадат последна почит към Елизабет II. Множеството изпрати ковчега на Елизабет Втора със светлини и цветя. 

Междувременно пред сградата на парламента, където ковчегът на Нейно Величество ще бъде изложен в продължение на четири дни, вече се образуват опашки.