OffNews.bg

Партизани взривиха жп линия под влак в Брянска област. За втори път за 2 дни

Локомотив и 20 товарни вагона са дерайлирали в Брянска област в резултат на взрив на железопътна линия при втори подобен инцидент в рамките на два дни.

По данни на руските железници влакът е дерайлирал вчера в 19:47 ч. на неелектрифицираната линия Снежецкая - Белие Берега. Като причина за инцидента се изтъква "незаконна намеса в работата на железопътния транспорт".

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз заяви, че неидентифицирано взривно устройство е избухнало в близост до гара Снежецкая. Пострадали няма. Движението на влаковете в участъка Снежецкая - Бели Берег е преустановено временно.

На място са пожарникари, въпреки че огън няма, изпратени са и два възстановителни влака.

Според някои данни товарният влак вероятно е превозвал опасни химикали, включително сяра, селитра, пропан и вар. Baza отбелязва в телеграм канала си, че пожарникарите са охлаждали дерайлиралите вагони и са заливали разлетите вещества. Взривните устройства на релсите са били разположени на разстояние 50 метра едно от друго. Мощността им е около 10 килограма тротилов еквивалент.

И трите самоделни взривни устройства са били детонирани едновременно: едно под локомотива и две под самите вагони. Общо 20 вагона (три със стомана, шест с тор, три с метални стърготини, два с шперплат, три с дървен материал, два с вар и един с метални везни) са излезли от релсите. Нанесени са щети и на 300 метра от железопътната линия.

Следственият комитет на Русия публикува видеозапис на инцидента.

Това не е първият подобен инцидент на железопътната линия през последните няколко дни. Ден по-рано беларуски товарен влак, превозващ петролни продукти и дървен материал, дерайлира и се запали на жп линия между Унеча и Расуха в Брянска област. Тогава дерайлираха локомотив и осем вагона. По данни на Министерството на транспорта и съобщенията на Беларус общо вагоните са били 78.