OffNews.bg

Оставки в Държавния департамент заради случая "Бенгази"

Четирима високопоставени служители на Държавния департамент на САЩ са дисциплинарно наказани заради доклад, който отчита нарушения в сигурността, довели до смъртта на четирима американци в US мисията в Бенгази, Либия, сред които и посланикът, съобщи CNN.

Един от дипломатите подаде оставка, а други трима са били пуснати в административен отпуск и са освободени от длъжност, заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нуланд.

Сред наказаните е и началникът по въпросите за сигурността в Департамента Ерик Босуел. Той също е подал оставка, но той няма да напусне изцяло департамента и ще остане на работа.  

Докладът по случая "Бенгази" отчита "системни грешки и лидерски недостатъци" в Държавния департамент по въпроса със сигурността и терористичните атаки.

След нападението срещу посолството в Бенгази американският посланик на САЩ в ООН Сюзън Райс бе остро критикувана заради реакцията й отностно атаката. 

Райс бе принудена да оттегли името си от номинациите за държавен секретар след оттеглянето на Хилъри Клинтън. Любимката на президента Барак Обама сама реши да не се кандидатира.