OffNews.bg

ООН потвърждава нов зърнен конвой в Черно море в четвъртък въпреки руското оттегляне

„Зърнената инициатива продължава. В четвъртък, 3 ноември се очаква 8 кораба със селскостопанска продукция да преминат през зърнения коридор. Получихме потвърждение от ООН. Също така утре ще се извършват и инспекции в Босфора“. Това написа в сряда министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков, след като за днешния ден беше обявено, че конвои няма да вървят от и за Украйна.

На 1 ноември от координационния щаб в Истанбул обявиха, че Украйна, Турция и ООН са решили да спрат временно работата на зърнения коридор в рамките на Черноморската зърнена инициатива. Малко след съобщението от центъра, обаче, с изявление излезе военният министър на Турция Хулуси Акар, който подчерта, че Анкара ще продължи да изпълнява Черноморската зърнена инициатива по същия начин, както е правила това и до обявяването от страна на Русия, че спира участието си в нея.

MSB HULUSİ AKAR: “Ukrayna limanlarından ayrılmış olan, denizde seyir halindeki gemiler yollarına devam ediyor. Türk bandralı gemilerin çıkışında ise bir sorun yaşanmıyor. Onlar çıkışa devam edecekler. Biz mevcut verileri, bu anlaşmanın devam edeceği yönünde değerlendiriyoruz.” pic.twitter.com/UTRYOhgSEy

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 1, 2022

„Корабите, които вече са напуснали украинските пристанища и плават в морето продължават своето пътуване. Няма проблеми с отплаването на кораби под турски флаг. Те ще продължат да излизат. Като оценяваме наличните данни, смятаме, че споразумението ще продължи“, заяви Акар. Хулуси Акар е разговарял за зърнения коридор и с руския си колега Сергей Шойгу. „Г-н Шойгу все още обсъжда тези въпроси със своите началници и разполага с предоставената от нас информация. Очакваме от тях отговор днес и утре (вторник и сряда, б. р.). Към настоящия момент преценяваме, че това споразумение ще продължи“, - каза министърът на отбраната на Турция.

Късно вечерта във вторник координаторът на ООН за зърнената инициатива Амир Абдула заяви в Туитър, че се надява движението на товари с храни от украинските пристанища да бъде възобновено още в четвъртък.