OffNews.bg

Окончателно 25 години затвор за убиеца на Ян Куциак

Върховният съд на Словакия потвърди присъдата от 25 години затвор за убиеца на разследващия журналист Ян Куциак, предава БТА. 

Присъдата срещу извършителя - бившият военнослужещ Мирослав Марчек, е окончателна и не подлежи на обжалване. След като през януари тази година той призна, че е убил Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова, Специализираният наказателен съд определи присъда от 23 години. 

По-леката присъда беше определена заради пълните му самопризнания, както и заради информацията, която Марчек е дал за предполагаемите поръчители на убийството. Прокуратурата обаче настоя за максимално наказание, което доведе до повторното разглеждане на делото и окончателната присъда на Върховния съд.

Ян Куциак и Мартина Кушнирова бяха застреляни преди две години в село, близо до столицата Братислава. Журналистът пишеше главно за корупцията и връзките на влиятелни бизнесмени с висши политици, съдии и полицаи. Преди да бъде убит, той правел разследване за предполагаемите връзки между италианска престъпна група и приближените до тогавашния премиер на Словакия Роберт Фицо.

Той е правил разследвания за бизнесмена Мариан Кочнер, предполагаем поръчител на убийството му, който беше оправдан в началото на септември тази година.

Убийството на Куциак предизвика масови протести и смяна на правителството.