OffNews.bg

Огън и експлозии в Снежное. Украйна удари най-големия склад за боеприпаси на руснаците в Донецк

Огромен пожар на 20 километра от руската граница в Донецк е бил засечен от мрежата за засичане и наблюдение на пожари на NASA - FIRMS. Според сензорите на американската космическа програма огнищата са най-малко пет, а гори голямо депо за боеприпаси в село Снежное, Донецка област. Депутатът от “Слуга народа” Юрий Масигин твърди в профила си във фейсбук, че складът е унищожен от Въоръжените сили на Украйна.

Според сайта Авиа.про през изминалата нощ е бил унищожен най-големият склад за боеприпаси на руските сили в Донецка област. Обстоятелствата около причините за пожара към момента не са известни, твърдят местните власти. Мощните експлозии, свидетелстващи за детонации на боеприпаси са били чути в радиус от 30 километра.

NASA's FIRMS recently detected fires from a Russian ammunition depot struck in Snizhne, Donetsk Oblast. https://t.co/9t5GijOzd4 pic.twitter.com/7IlaaNKVvp

— Brady Africk (@bradyafr) July 4, 2022

Авиа.про показва видеокадри, на които се вижда експлозия като празнични илюминации. След първоначалния пожар започва верижна детонация. В резултат на взривовете на опасност е било подложено населението на местните жители , но към 9 сутринта в понеделник липсват офиални съобщения от властите на т. н. Донецка народна република.

Мястото на инцидента е далеч от позициите на ВСУ, но Масигин твърди, че удара по склада в тила на руските сили е работа на украинската армия. От 2014 г. там е внасяно нереално голямо количество оборудване и боеприпаси. Съдейки по експлозиите в най-големия склад, малко ще остане от него и това е нереалго готино. Това е силен удар върху доставките и поддръжката на руската група в Луганска и Донецка област“, отбелязва народният депутат.