OffNews.bg

Обама и Путин спират заедно насилието в Сирия

Руският държавен глава Владимир Путин и американският президент Барак Обама постигнаха съгласие, че насилието в Сирия трябва да бъде прекратено. Лидерите говориха на четири очи в понеделник преди сесията на Г-20 в мексиканския курорт Лос Кабос. Това бе първата среща между двамата, откакто Путин бе избран за президент през март. „Двамата сме съгласни, че е необходимо да видим прекратяване на насилието в Сирия. Ще работим и с останалите международни актьори, включително и с пратеника на ООН Кофи Анан“, заяви Обама. Обама изрази желание да се намери политическо решение за кризата в Сирия, за да се предотврати евентуална гражданска война в страната. „Обсъдихме международните проблеми, включително ситуацията в Сирия. Успяхме да намерим много допирни точки и ще развием план за по-нататъшни действия“, заяви по време на съвместна пресконференция след срещата Путин. Въпреки заявеното единодушие, двамата лидери изглеждаха напрегнати след срещата, отбелязва Reuters.

Анализаторите коментират, че изявленията на Обама и Путин не дават индикации, че САЩ и Русия са сближили гледните си точки по въпроса с конфликтите в Сирия.

Досега Русия и Китай два пъти са блокирали резолюциите на ООН за военна намеса в арабската република.

Междувременно световните агенции съобщиха, че при престрелки в Сирия в понеделник са загинали 68 души, повечето от които – цивилни.