OffNews.bg

Новият президент на Еквадор забрани притежанието на малки количества наркотици

Новият президент на Еквадор Даниел Нобоа отмени правило, което разрешава притежанието на малки количества наркотици. Така той искал да противодейства на "микротрафика", съобщава Франс прес.

Нобоа е наредил на вътрешното министерство да прекрати тази практика, която действа от 2013 г. Той беше избран за президент в средата на октомври и встъпи в длъжност в четвъртък.

Декриминализацията беше въведена от бившия президент социалист Рафаел Кореа, за да помогне на полицията да се съсредоточи върху трафикантите на наркотици, а не само върху потребителите.

Още по време на предизборната си кампания Нобоа обеща да отмени правилото, твърдейки, че декриминализацията на притежанието "насърчава микротрафика в училищата и ражда цяло поколение зависими деца".

През последните години в Еквадор се наблюдават размирици между насилието, най-вече между банди, свързани с колумбийските и мексиканските картели. От 2018 г. до 2022 г. броят на убийствата в страната се е увеличил четирикратно, достигайки рекордното ниво от 26 на 100 000 жители, с тенденция към нарастване.

Нобоа, най-младият президент в историята на страната, обеща в отговор да въведе извънредно положение, да отмени някои основни права като свободата на придвижване и да разположи армията по улиците, припомня АФП.