OffNews.bg

Нова сделка: Русия планира да разположи ирански ракети Fateh-110 и Zolgafar на Север от Украйна

Русия планира да разположи ирански ракети северно от Украйна, а Киев няма ефективни възможности за защита пред такъв вид ракети, съобщи във вторник говорителят на военно-въздушните сили на Украйна Юрий Ихнат. Той обясни, че става въпрос за балистични ракети с радиус 300-700 километра. Аналогични данни пристигат от западните медии, от американската администрация и от разузнавателните служби в Киев.

#Iran is preparing to send additional weapons to #Russia, including ballistic missiles, @CNN reports. pic.twitter.com/FCtg6X3Ssu

— NEXTA (@nexta_tv) November 1, 2022

"Ние сме обезпокоени от потенциалната доставка на ракети от Иран за Русия", съобщи говорителят на Съвета за национална безопасност на САЩ Джон Кърби. По думите му САЩ обмислят допълнителни реакции на евентуалните доставки.

Кърби коментира ситуацията с иранските ракети по време на виртуална пресконференция във връзка със съобщенията на CNN, че Иран подготвя нова доставка на оръжие за Русия. Доставката включва около хиляда единици различно въоръжение, в това число балистични ракети с кратък обсег Fateh-110 и Zolgafar с радиус на действие 300-700 километра.

Iran is preparing to send approximately 1,000 additional weapons to Russia to use in its war against Ukraine, officials from a western country that closely monitors Iran’s weapons program told CNN https://t.co/76A6kO0W2U

— CNN (@CNN) November 1, 2022

В същото време вторник главното управление на военното разузнаване в Украйна съобщи, че по данни на службите в началото на ноември Иран предвижда да предаде на Русия поредна партида с бойни дронове – около 200 броя.

„Запланувано е изпращането от Иран в Русия на партида от над 200 бойни дронове Shahed-136, Mohajer-6 и Arash-2", информира управлението в официално съобщение в Телеграм. Предаването на дроновете трябва да се осъществи по море – през Каспийско море и пристанището в Астрахан. Дроновете трябва да пристигнат в Русия на части и там да бъдат сглобени. В Русия ще бъдат пребоядисани и що получат нови обозначения, както и досега е практиката с Геран-2, които са всъщност пребоядисани Shahed-136.

От 13 септември, когато Москва за първи път използва срещу цивилни обекти в Украйна ирански дронове камикадзе, ПВО на Украйна е свалила над 300 подобни апарата.