OffNews.bg

Националист поведе на президентските избори в Австрия

Крайнодесните са начело на първия тур на президентските избори в Австрия днес според прогнозите от частичните резултати от малко над 50% от секциите и данните от екситпол.
Кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер печели 36,7% от гласовете, като постига най-добрия резултат за партия от крайно дясното от Втората световна насам на национални избори в Австрия, предадоха информационните агенции.
Екологът Александър Ван дер Белен и независимата кандидатка Ирмгард Грис са с почти изравнени резултати от 19,7% и 18,8% според предварителните данни.
Социалдемократът Рудолф Худщорфер и консерваторът Андреас Кол отпадат с резултати по 11,2% за всеки от тях. Двете парти си поделят управлението в Австрия от 1945 г., отбелязва в. „Монд“.
Резултатите са важни, въпреки че ролята на президента в Австрия е протоколна. Той посочва канцлера и теоретично може да уволни правителството.
Кампанията беше доминирана от темата за мигрантите и правото на бежанско убежище. Върху това се наслагва и износването на двете партии от властта.
Резултатите не са изненадващи – сондажите предвиждаха, че кандидатите на двете основни партии ще останат зад другите трима, които искат поста на сегашния президент социалдемократ Хайнц Фишер. Вторият тур на изборите е на 22 май.
В Австрия миналата година са попадени 90 000 молби за убежище, което, на фона на население от 8,58 млн., я поставя сред първите приемащи страни в Европа.